Prijava

Pozabljeno geslo
Registracija

Registracija

Polja, označena z zvezdico, so obvezna*

Že imate račun? Prijavite se.

Pozabljeno geslo

Ali ste pozabili geslo?

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

Mačji panda z bambusom
Mačji panda
mačji panda 675A8246
Mačji panda z bambusom
Mačji panda
mačji panda 675A8246
Full Screen

Naravovarstveni projekt – Mačji panda

Mačji panda je za marsikoga najbolj ljubka žival, saj izgleda kot prikupna mešanica različnih “zverinic”. Ima rakunji rep in medvedje šape, obraz pa ima mačje, medvedje in pandine poteze. Pleza kot opica, počiva in umiva se kot mačke in jé bambus kot orjaški panda, s katerim sploh ni v sorodu!

Mačje pande so žal zelo ogrožene, zato živalski vrtovi v okviru krovne zveze EAZA sodelujemo pri projektih ohranjanja mačjih pand v naravnem okolju. ZOO Ljubljana finančno podpira projekte organizacije Red Panda Network. Z donacijo jim lahko pomagate tudi vi!

Plačilo še ni potrebno, izvedete ga na spletni blagajni.

Celoten opis

Mačje pande so na IUCN rdečem seznamu uvrščene med ogrožene vrste. Uspešno jih gojimo v živalskih vrtovih, kjer se letno skoti okoli 60 mladičev. V ZOO Ljubljana že vrsto let ozaveščamo o problematiki teh malih rastlinojedih zveri, obiskovalci pa si lahko pri nas ogledajo njihova živalska ambasadorja Maguja in Muko, ki sta vključena v evropski vzrejni program ogroženih vrst. Kot ambasadorja svoje vrste imata pomembno vlogo tudi v izobraževalnih programih za naše obiskovalce.

Člani Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) sodelujemo pri projektih ohranjanja mačjih pand v naravnem okolju. ZOO Ljubljana finančno podpira organizacijo Red Panda Network, ki deluje v Nepalu na meji z Indijo in si prizadeva za ohranitev življenjskega okolja mačjih pand. Na tem območju, ki je vroča točka biotske raznovrstnosti v vzhodni Himalaji, so mačje pande indikatorska vrsta, saj je njihova številčnost povezana z razširjenostjo gozda ter količino bambusa v njem. Vrsta mačji panda je edini predstavnik svoje taksonomske družine in tudi zato zelo pomembna.

Vsako vašo donacijo, namenjeno mačjim pandam, dodamo v sklad sredstev za podporo projektom, ki potekajo v njihovem naravnem okolju. 

Dostopnost